Vitiligo (/vɪˈtɪlɪɡoʊ/) is een auto-immune huidafwijking die veroorzaakt wordt door het afsterven van pigmentproducterende melanocyten, waardoor witte vlekken op de huid ontstaan. Dit gebeurt vaak plotseling en begint zich meestal in de gebieden rond de ogen, neus en mond.
De belangrijkste symptomen van vitiligo zijn lichte of witte vlekken op verschillende plaatsen over het lichaam. De vlekken zijn niet altijd gelijkmatig in vorm en omvang en komen ook onder het haar voor. Vaak lijken de vlekken strakke contouren te hebben en wordt de huidomslag aan de rand vaak rood gekleurd.
De oorzaak van vitiligo is nog steeds onbekend. Echter, er is overeenstemming dat het een auto-immuunstoring betreft waarbij het immuunsysteem bijzondere aanvallen uitvoert op melanocyten, de huidcellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine (pigment). Ook wordt geassocieerd met stress, familialiteit en bereiding tot puberteit.
Er is onderzoek naar de mogelijke medicinale toepassing van Ginkgo biloba bij de behandeling van vitiligo. Studies tonen wel aan dat Ginkgo biloba antibiostatische, antioxidante en anti-inflammatoire eigenschappen heeft, maar de kwaliteit van deze studies is varieerend. Er is geen definitieve aanwijzing dat het effektief is bij de behandeling van vitiligo. Nadere onderzoeken zijn nodig voordat gebruik in klinische praktijken kan worden aangeraden.
Wanneer vitiligo behandeld moet worden met natuurlijke middelen is er niet steeds overeenstemming tussen medici en patiënten. Toch zijn er verschillende methodes die algemeen aangeboden worden:
Vitiligo kan bij kinderen optreden en ervaren zij extra frustratie en isolatie doordat ze zich sneller ontwikkelen dan volwassenen met vitiligo. Mogelijke therapieën om vitiligo te verwachten of zelfs te genezen kunnen zorgen voor grote veranderingen tijdens deze belangrijke fase van het leven van kinderen. Het ideale strategie voor kinderen met vitiligo is intensief tijdens gesprekken te informeren over de kansen op herstel en alternatieve therapieën en zich te concentreren op acceptatie van de visuele veranderingen en het accepteren van zichzelf.
De term "vitiligo" komt van het Latijnse "vitium" dat "fout" betekent en "leo" dat "leeuw" betekent, verwijzend naar het vage leeuwenteken die op de huid van vitiligo patients valt te zien. In het Spaans heet het "vitíligo" en het lijkt sterk op de Engelse versie hiervan.
Bronnen: