Vitiligo (uitspraak: vite'liːgo) is een auto-immunologische huidziekte die gekenmerkt wordt door het ontbreken van pigment in de huid, oogleden en haar. De aandoening kan er in begin meer op lijken als leukoderma of leukemia, maar vitiligo is geen vorm van kanker.
Hoewel er verschillende varianten van vitiligo zijn, is het algemeen karakteristiek dat de piek op het gevatte gebied witker is. Dit gevatte gebied kan het gehele lichaam bedekken, maar meestal is het aanwezig op alle delen ervan. Ook kan de ziekte fases verlopen met nieuwe lichamelijke streken gevattegebied. Bij de aanvang van vitiligo wordt vaak wel gevorderde grijsverzadiging aangetroffen en pas later kleiner "afgedankt" witte plekjes. Dit staat voor de aflossing van pigment in het geïnfecteerde gebied. Naast huiduitval kan blijdschap, ontsteking en chronisch jeuk optreden.
Er bestaan twee varietaties van vitiligo: generalised vitiligo (GV) en segmentaal vitiligo (SV). GV komt voor bij 80% van de patiënten en betreft een benignere vorm die zich verder verspreidt over het lichaam. SV is minder voorkomend (10% tot 20%) en beperkt zich tot een specifieke locatie op het lichaam met symmetrische spreiding. De VARIANT-studie onderzocht verschillende factoren die de belangrijkste invloeden op vitiligo hebben, zoals etniciteit, genetica, functie, therapie en waarneming van ontregelingen. Het onderzoek toonde aan dat precieze siteinformation over antigeenpresentaties in huidweefsel een rol speelt bij het begrijpen van de afwijkingen in complex gebeurtenissen zoals vitiligo.
Vitiligo werd al beschreven in oude scripturen van India, China en Griekenland. Het was de Indiase arts Sushruta die rond 600 v.Chr. de eerste keer melding maakte van deze ziekte. Hij noemde het Svarabhanga en beschreef de verschijnselen als waar er kaalte kwam uit de huid, gevolgd door witte macules.
Er bestaat tegenwoordig geen directe geneesmiddelen voor vitiligo, maar er zijn verschillende behandelmethoden die geïntroduceerd zijn om vermindering van huidpiek te veroorzaken en pigmenttoevoeging te stimuleren. Een van de belangrijkste technieken is eximerlasertherapie. In deze methode wordt een foton van licht bijvoorbeeld UVB-C richting de geïnfecteerde cel bestraald. Hierbij wordt de ziekte officieel niet genezen, maar wel wordt de intensiteit en verspreiding van de huidplekken beperkt. Andere behandelingen zijn pijnlijke topicale corticosteroïdentherapie, analeptie, elektrische stimulatie en biologische preparaten met auto-antigenblokkade. Hoewel deze therapieën effectief kunnen zijn, vereisen ze lange termijninvesteringen zonder beloften voor een complete herstel van de ziekteverschijnselen. Dit geeft plaats aan veel vragen bij patiënten over hoe vitiligo weg kan worden gemaakt. Er zijn bovendien omstandigheden waarin huidplekken zich sneller uitbreden dan anders en vragen naar vitiligo cure zijn daarom verguisd of ongebruikelijk in internetforums en sociale media.
Het Vitiligo Research Foundation (VRF) is een stichting voor nieuwe onderzoeken naar dit geneeskundeontreffelijke probleem en voor de daaropvolgende therapieën voor de vier miljoen mensen wereldwijd die getroffen worden door vitiligo. De VRF onderzoekt leidende wetenschappers uit diverse gerelateerde disciplines om zo een betere bewustwording te creëren voor dit algemeen ongekanneerde probleem en om daarmee behulpzaam te zijn voor de miljarden personen die nu zelf helpeloos met dit probleem rondgaan. In Nederland bestaat er ook de Vitiligo Nederland, een netwerk van patiënten, leiders, wetenschappers, artsen en andere partijen met een interesse in vitiligo-onderzoek en vitiligo-belangen in Nederland. De organisatie helpt patiënten door te geven over van zakelijke en praktische informatie zoals behandelpaden, website ondersteuning en linkages naar andere kernerfenissen die mogelijk hulp aan patiënten kunnen bieden. Er zijn eveneens online communities gericht op patiënten en zelfhulpgroepen waar u misschien aankomt met uw vraag of complicatie omtrent vitiligo.
Daar waar patiënten alvast nog wachten op actieve wetenschappelijke onderzoeken naar hun ziekte, kan imaginaire herstel bijdraaien tot verbeterde psychische houding of autonomie. Er zijn vele beelden van huidsaai digitale media uitgebracht dat weerhouden van traurigheid. Om echter wel zeker te zijn over authentiek gebruik van waaraan men zich kan vertrouwen kan men doorzoeken naar weborganisaties zoals het 'Regsitered patient portals', 'Digital health cooperative consortium' of 'Responsible sharing'. Het onderzoek naar dergelijke bronnen kan dwarsliggers rijkdom aan insight verstrekken over schattingen verwachtingen zowel bij andere patiënten als wetenschappers die best continu beheerst aan relevante kennis en inzichten om goede beslissingen te treffen over eigen behandeling ondergaan.