De diabetesneuropathie is een vorm van neuropathie die wordt veroorzaakt door hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie) bij diabetes mellitus. Deze longdarmig en afhankelijk van het type diabetes, vooral bij diabete 1, heeft vele symptomen die de motorische, sensorische en automatische functies van de zenuwk knots beïnvloeden. Hieronder staan een aantal van de meest voorkomende vormen van diabetesneuropathie: perifere diabetesneuropathie, optisch neuropathie en ulnair neuropathie.
De perifere diabetesneuropathie is de meest voorkomende vorm van diabetesneuropathie en heeft verschillende verschijnselen: pijnlijke twijzels in de tenen, verminderde warmte- en tangentsensatie, verstoring van de gang en continu trillen of jaloezie-voelings waarop na touches gevoel kan terugkeren. De oorzaak hiervan is een draagtangschade aan de armpootnerven, die achter de knie langs het dijbeen loopt. In sommige gevallen kan ook de zenuwen van de beenknobbel geraakt worden. Een tijdje blijven de schade alleen te voelen in het onderbeen, maar het kan dan zich later over de hele lichaam verspreiden. De ontheeming van deze gevoelsoverlast is weerhieldend; er zijn echter wel maatregelen diehelpverhullen.
Perifere diabetesneuropathie ontstaat door een hyperglycemieproces dat tot de beschadiging van de hersenzenuwknotten leidt, met als gevolg dat glucose niet meer goed geproduceerd wordt of genutst wordt door de hersenen. Er zijn diverse manieren om dit proces te vertragen: good control of blood sugar levels (intensive therapy), medicatie tegen hypoglycemia, juiste bevochtiging of hydratie, een rijk proteïnediët en goede zorg voor allergenen (allergens). Deze maatregelen moeten hand in hand gaan met een fysieke revalidatie en een fitteplannetje. Acupunctuur en transcutane elektrische stimulatie werden getest, maar bleken geen effect te hebben op de pijnindiening. Hoewel er geen genezing bestaat voor deze aandoening kunnen de emoties en denkbeelden door artsmedewerkers gemanaged worden.
Het optische neuropathie is een zeldzame vorm van diabetesneuropathie waarbij de oogzenuwen krommen. Dit proces leidt tot degeneratie van laesies in de netvliesvernauwing van de hydroxyprolindeeltjes in het optisch deel van het netvlies. Typische symptomen zijn verkoord zicht (diabetic retinopathy), gelevse bloody spots (hemorrhages), verdikking van arteriën aan nashing buiten de ooglens en houbreukontheemding (macular edema). Er kan naar een medicamenteuze therapie gezocht worden zoals insulin of androgens ter verbetering van functioele indicators zoals visuele veldtolerantietijd (VFT). Bij een zwaar gevallen optisch neuropathie is chirurgische behandeling noodzakelijk zoals lasercoaguleerderapy of vitreoretaimixtraties. Op termijn kunnen contactlenzen gebruikt worden als correctieve maatregel. In gewone gevallen herstelt het visus zich spontaan of wanneer er juiste stappunten genomen worden voor preventie of remediatie van het ziektesymptoom.
Het ulnar neuropathie treedt in Diabetes I vaak op als gevolg van de compressieve kracht op het ulnair zenuwgroep (Ulnar nerve entrapment), samengevoegd op plekken zoals de elleboog. Het gebied rond de elleboog kan pijnlijk zijn maar ook zwellingen (edemas) of lossen samentrekkingen veroorzaaken. De binnenzijde van de hand en tepel kunnen slap worden en mogelijk zwengelen kan ophanden hebben. In ernstige gevallen kunnen delen van het handremberen slecht functioneren of zelfs verloren gaan. Behandeling van deze aandoening gaat uit van selfcare met goede hydratie , decompressieve verbanden en er moet gelet worden op preventie van herhaling van drukplekken aan de pols. Androsteendienste kunnen in sommige gevallen, als evidensbestek beschikbaar is, remediëren. Ten slotte kan chirurgische ingrijpen nodig zijn om een uitleging te behalen in minder algemene gevallen van ernstige verlamming van de polsfuncties.
Er zijn ook nog andere vormen van diabetesneuropathie waaronder tropicale diabetespolyneuritis, veroorzaakt door schistosoma parasita, ototoxic diabetic neuropathy gevoelspatiënt bij de oorzenuwen doordat aminoglycoside earscheld medicine wordt ingenomen, autonome diabetes polyneuropathy wat alle eigenfuncties als spanning voor doorklierfensters beïnvloedt, autonomic cardiovascular diagnose , een dysregulatie van het systeem tot bloeddrukvariaties, temperaturendisregulering, tachycardia/bradycardia etc., periphere vasculaire diabetic neuropathy dat een bewerkingschade aan kleine bloedvaten tot pijnliggende articulatieletsen rond de tenoen vraagtekens brengt en paraenschermformiceps opkomt bij jeugdige kinderen gedurende tweede decade na berichtgeving in 1989. Ingeboren syndromes als congenitale genetic susceptible cord injury (CGSCI) waardoor het zenuwgroep geraakt kan worden nog niet goed begrepen, maar werden case studies vergelijkbaar geacht met syringomyelia (lichaamsoblitering), uitgangspunt carbohydratescrump pyramid control therapy .