Vitiligo voor en na

medicijn geïnduceerde vitiligo

Vitiligo

Vitiligo (uitspraak: viti'lego) is een autonoom genetisch auto-immunologisch huidziektepatroon, waarbij pigmentverlies in verschillende delen van het lichaam optreedt. Hierdoor krijgt de ziektepatiënt witte plekken op hun huid, ogen en mond. De hiervoor verantwoordelijke cellen worden pigmentcellen of melanocyten genoemd. De precieze oorzaak van vitiligo is niet geheel bekend, maar gespecialiseerde dermatologen kunnen de patiënten helpen bij het verlichten van de symptomen en hopen zo op een verbetering van kwaliteit van leven.

Voorkomen

Vitiligo kan zich ontwikkelen bij iedereen, maar is vooral oververtegenwoordigd onder mensen met een donkerhuidskleur. Meer dan 90% van de Vitiligo-patiënten zijn jonger dan 40 jaar toen ze voor het eerst een symptoom van deze aandoening ervoeren. Het wordt geschat dat er wereldwijd 1 tot 2% van de bevolking aan vitiligo lijdt.

Vormen

Er zijn twee hoofdvormen van vitiligo, namely segmentaire vitiligo en generaliseerd vitiligo. Bij segmentair vitiligo betreft het een begrensde vorm, waarbij slechts een deel van de huid wordt aangetast. Bij generaliseerd vitiligo betreft het een vermenging van irreguliere watervlekken die zich verspreiden over het hele lichaam.

Behandeling en therapeutische methodeën

De behandeling van vitiligo is moeilijk en meer succesvol als de aandoening vroeg werd herkend en op tijd werd begonnen. Slechts een deel van de gevallen kan echter hersteld worden. Er bestaan diverse methoden om de aandoening te behandelen, waaronder biologische therapieën (zoals curenderapieën), lasernafbehandeling, topicaal behandelen met hydrokortisoen, fluocinolonen of tacrolimus, fototherapie (besloten verbrandingsmiddelen) en elektrische stimulatie of NB-UVB fototherapie. Als laatste resorts betaalbare botox-injecties en kosmetische goudgloeidvorming.

Gerelateerde onderwerpen

  • Vitilig geneeskunde: In Europa worden specifieke vitilig klinieken door de Europese Vereniging van Dermatologie (EADV) erkend, om zorg te bieden aan mensen met dit huidziektepatroon. Deze medisch gespecialiseerde instellingen opereren binnen richtlijnen voor patiëntenzorg en verstrekken specialiste Arts & Menssondersteuning (AMS) beroepsbeoefenaren met nieuwe kennis op dit gebied.
  • Ginkgo biloba voor vitiligo: Ginkgo biloba is een traditionele medicinale kruidige plant, die in Keizer China al eeuwen bekendstaat om haar geneeskrachtige eigenschappen. Ondanks dat er meer onderzoek nodig is naar de effectiviteit van deze stof op vitiligo, heeft Ginkgo biloba een sterke anti-inflammatieve werking en helpt mogelijk bij het voorkomen van oxidatieve stress gerelateerd aan afneemend pigment.
  • Prins Michael Jackson's vitiligo: Prins Michael Jackson was een Amerikaans zanger en songwriter, die halverwege de jaren negentig aan het zichtbaar maken van zijn vitiligo gepleit. Toch bleef hij zijn plannen deze aandoening openbaar te tonen slechts tweemaal doorftexteren: hij maakte twee foto's van zijn huid terwijl hij naakt lag in bed.
  • Vitilig Ayurvedische behandeling: Ayurveda (breid uit: ayur = lange leven en véda = wetenschap) is een gezondheidssysteem dat zo'n 3000 jaar ouder is dan moderne westelijke geneeskunde. In dit systeem valt ook vitiligo onder de behandeling, namelijk met behulp van gecrümelde medicamenten en behandelingen gebaseerd op plantenzouten en edelstenen. Veel mensen nemen ook scheuringencrème voor alle gedemargeerde delen van hun huid mee om de huid weer intact te houden.
  • Vitilig haarverlies: Het verwijderen van haar aan sommige locaties op het lichaam kan mogelijk een versnelde progressie van vitiligo doen verwachten, maar er is weinig wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt. Desondanks wordt vaak geadviseerd om hierovloktoppervlakte aan te brengen door zich regelmatig tegen dat deel aan te rijmen. Sommige mensen proberen ook zonnebloempasta toe te passen om haar te verbranden, maar dit wordt niet fulltime als behandeling aanbevolen omdat een intensief uitzonderingspatroon mogelijk het risico op longcancer verhoogt.

Sitemap / bijbewustbetuwe.nl Copyright © 2024