Huidverkleuring vitiligo

segmentale vitiligo bij kinderen

Vitiligo

Vitiligo (Dutch: Vitiligo) is een auto-immuunziekte die leidt tot het verspreiden van witte vlekken op de huid door verwijdering van melanine, de pigment waaruit de huid zijn kleur krijgt. Het kan zich ook voordoen aan de slijmvliezen en in het oog, als het zogenaamde oculair vitiligo. De oorzaak is niet geheel duidelijk maar wordt onder andere toegeschreven aan genetische factoren, auto-immuunreacties en stress. Er is geen definitieve geneesmiddel of behandeling voor de ziekte, maar bestaat wel een behandelwijze om het optreden te vertragen en de gevolgen te beperken.

Symptomen

De eerste verschijnselen van vitiligo komen zelden voor vanaf de geboorte. Meestal ontwikkelt de ziekte zich tussen de leeftijd van 10 en 30 jaar. Het meest voorkomende verschijnsel is het optreden van witte vlekken op delen van de huid zoals de handen, armen, gezicht, nek en hoofd. De vlekken verschijnen plotseling en kunnen zich snel overgaan in andere delen van de lichaam. Bij sommige mensen komt het ook voor dat de huid rondom de vlekjes zwarte bandjes vertoont. In grote delen van het lichaam ontstaat er vaak symmetrisch bij elkaar heen.

Oorzaken

Het is nog niet bekend waarom iemand vitiligo krijgt. Er zijn wel een aantal factoren waarvan aangenomen wordt dat ze een rol spelen in het ontstaan van de ziekte:

  1. Genetische factoren: De nadere oorzaak hiervan is echter nog niet gevonden. Wel is duidelijk dat de kans om vitiligo te krijgen groter is als er in de familie al mensen met vitiligo zijn.
  2. Auto-immuunreacties: Een immuunsysteem dat niet functioneert goed, dat is versterkt door virussen, bacteriën of allergieën, kan terugkeren tegen het eigen lichaam. Dit proces is bekend als auto-immuunreactie. Bij vitiligo is dit proces gericht tegen cellen die betrokken zijn bij de productie van melanine.
  3. Stress: Stress en emotioneel gedrag kunnen de combinatie tussen genetische factoren en auto-immuunreacties versterken.
  4. Verstoorde werking van melanocyten: Melanocyten zijn cellen waarvan de functie het productie van melanine is. Bij vitiligo worden deze cellen vermoord door zogenaamde cytotoxische T-cel ofwel witte bloedcellen.
  5. Foto-oxidatie: De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt foto-oxidatie niet als oorzaak van vitiligo, maar een onderzoek uit 2015 wijst erop dat foto-oxidatie naast genetische factoren een rol speelt in het ontstaan en vererving van vitiligo.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmethoden waarmee het optreden van vitiligo kan worden vertraagd of teniet gesteld:

Medische behandeling

Zie Lijst van medicatie voor vitiligo voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Er bestaat geen definitieve geneesmiddel voor vitiligo, maar er zijn verschillende medicatie wel waarmee het optreden kan worden vertraagd of verminderd:


Sitemap / bijbewustbetuwe.nl Copyright © 2024