Vitiligo en Slechtsom (Lupus)
Vitiligo is een huidziekte waarbij pigmentafwezigheid optreedt in delen van de huid, oogleden, haar en blote lippen. Hierdoor ontstaan witte plekken die groter of kleiner kunnen zijn en zich elders in het lichaam kunnen verschuiven.
De geschiedenis van vitiligo gaat terug tot onbekend. Zo werd al rond 1600SC gesteld dat er blauwe vlekken op de huid werden gevonden bij slaven die waren verbrand tijdens de Arabische nachtmarkt te Algerije. Michael Jackson heeft zich gedurende jaren geworsteld met dit ziektebeeld. In 1837 beschreef James Marion Sims voor het eerst het verschijnsel van vitiligo.
Vitiligo kan bestreden worden door middel van lichttherapie (zowel UVB als UVA), corticosteroïden, immunosuppressiva of cosmetische producten die de overgebleven pigment gevoeliger maken dan omringende huid. Er bestaat geen "vitiligo diet cure", maar wel verschillende dietregimes die bewezen hebben de impact van vitiligo te verminderen, zoals een gluten-vrije diëet bij Lupuspatiënten.
Naast vitiligo en slechtsom kunnen er ook andere ziektebeelden voorkomen, zoals schubbenlijden (psoriasis), eczema en obezitas. Vooral bij patiënten met lupus is de reange van eventuele klachten groter, waaronder hartklachten, bloedingen en neurologische stoornissen.
De prognose voor patiënten met vitiligo is over het algemeen goed. Als zodanig wordt geacht dat er in het algemeen voldoende effectieve behandelingen zijn om het ziektebeeld te bestrijden of tenminste hetuit te standhouden. Bij Lupuspatiënten kan de prognose echter variëren per individu, afhankelijk van de ernst van de ziekte en mogelijke orgaanschade.