Vitiligo (uitspraak: vitiˈliːɡo, afkomstig van het Latijnse vitulus, "hond") is een auto-immunologische huidziekte waarbij pigmentloze plekken op de huid en haartjes op verschillende plaatsen overal op het lichaam ontstaan. Hierdoor ontstaan witte of bleke plekken met als gevolg een piekgemaakt uiterlijk. Het aantal personen met vitiligo wordt geschat op 1% van de wereldbevolking.
De hoofdsymptomen van vitiligo zijn witte of bleke huidplekken die zich op verschillende gedeelten van het lichaam voordoen, zoals aan de handen, armen, benen, tegen de ogen en in de oorsprong van het haar. Inzichteloos is vaak dat de kleur van het beklede gebied met groeiende naaldharen zowel blond kan zijn als zwart. Op de lippen kan vitiligo ook zich uiten als klachten zoals hoesten en verkleuring van de lippen.
Het exacte Mechanisme dat leidt tot het optreden van vitiligo is nog niet helemaal bekend. Men denkt er echter wel zeker van dat het om een afweermisser toespelen gaat. Dit houdt in dat het onzer immune systeem valt om eigen cellen aan te vallen waardoor ze bepaalde functies van hun voorbehouden weglaten. Daarnaast spelen genetische factoren en ziekten bij de ontwikkeling van vitiligo een rol.
Er bestaat momenteel geen definitieve geneeswijze voor vitiligo. Er worden echter verschillende methoden gebruikt om het uiterlijk zo veel mogelijk te verbeteren:
Toespijlen door zonlicht biedt een beperkte effectiviteit bij vitiligo-patiënten met zelflijdende huid en goed uitvoerende borstelharen. Hierbij gebruikt men sterke ultraviolet B (UVB)-straling waarop de huid reactiever reageert dan bij andere vormen van zonlicht (ultraviolette A [UVA]). Hierbij valt deze methode buiten gebruik te nemen tijdens nieuwe blanke plekken of inflammation.
Er zijn verschillende soorten topicale creamen die kunnen worden gebruikt voor de behandeling van vitiligo. Deze cremes staan toe tot opspuiten op de uitblanende huid op basis van corticosteroiden, kalcineurin-remmers of immunosuppressiva zoals tacrolimus of pimecrolimus. Een ander middel dat wordt gebruikt is het mengsel alumina zwavelzuur (ASA), meestal gekoppeld aan olie, ingebracht in de huid via pinnen (dermatografiethérapie). Deze methode kan echter onnodige irritatie veroorzaken en daarom niet geheel veilig is.
Daarnaast zijn er verscheidene natuurlijke behandelingen die gebruikt kunnen worden zoals thee uit camomille, melasme en liquoricewortelcreme. Er bestaat echter geen bewijs voor hun effectiviteit bij de behandeling van vitiligo en hun veiligheid kan onzeker zijn bij langdurige gebruik. Het is raadzaam om te communiceren met een dermatoloog of anderszins geslaagde professional om dit soort middelen veilig te gebruiken.
Sinds jaren onderneemt men restauratiebewerkingen op de huid ter vervanging van de verloren pigmentatie. Met moderne technieken, zoals biopigmentatie en laserbehandeling, kan het uiterlijk gaan verbeteren en pas drastisch veranderen wanneer deze hulpbronnen toegepast worden, maar dit maakt ook een financieel belasting en is betere beschikbaarheid nodig in onderontwikkelde gebieden om toegankelijk te zijn voor alle patiënten met vitiligo.
Vitiligo kan op elk stadium leiden tot gevoels van tragisch, sociaal isolatiemoeilijkheden en mentale trauma's zoals depressie. Lichamelijke klachten komen zelden voor maar er is nog geen bewijs voor een hogere sterfte meer met vitiligo verband te krijgen. Tot nu toe blijkt dat mensen met vitiligo eerder anaal fissures, viervingerloosheid en andere auto-immune ziektes hebben dan mensen zonder vitiligo, maar verdere onderzoeken hierover zijn nodig om solidere conclusies te treffen. Daarnaast blijkt dat vitiligo zich doorgaans niet raciaal voltrekt en voorkomt op alle rassen en culturen. Ten slotte wordt er geschat dat minder dan 0,2% van personen met vitiligo zich onherroepelijk verbrijzelen of zich vermoorden omdat ze geïrriteerd waren over hun uiterlijk of hun sociale prestaties gedwongen werden te veranderen door hun illusie van armoede of stemruislosheid op basis van hun ziektebeeld.
Hoewel vitiligo - in sommige culturen - stigmaattitudes en prejudices voortbrengt, zijn er talloze instanties die waardering geven aan persoonlijkheidstotemsuitbeelden die door dit verschijnsel zijn meegeleverd. Zo winde Michael Jackson aan het einde van zijn carrière daarheen evenals Winnie Harlow in het modewereldje. Toch zijn mensen die lijden aan vitiligo steeds aanzienlijke moeilijkheden daarmee te confronteren; de teksten over liedteksten, filmbellen, romanhoofdpersonages en verwijzingen naar Michael Jackson laten het aflezen dat stemmen strijden voor acceptatie alsmede dat het huisvestingfiguur die geliefd moet worden op basis van persoonlijkheidseigenschappen in plaats van uiterlijk.