Vitiligo - vitiligo cover lotion

vitiligo lichtbehandeling

Vitiligo

Vitiligo ([vitiˈliːgo], van het Sanskriet wit-hra voor wit, en lepas voor uitbreiding) is een auto-immuungeziekte die voornamelijk characteert door de onverwachte aanwezigheid van lichaamsharige pigmentatieverlies opgedeeld over verschillende lichaamsdelen. Dit gedrag wordt gevolgd door herstel van het gezond huidpigment bij de sites van vitiligo. Wanneer alle pigmentatie verliest, ontstaat hij albino patroon op het betrokken lichaamsdeel. De ziekte kan echter alle delen van het lichaam aantasten. Vitiligo kan sporadisch voorkomen of zich ontwikkelen als er familielijden zijn. Het aantal gevallen van vitiligo onder Europeanen en Indianen bedraagt ongeveer 1 procent.

Geschiedenis

De eerste bekende melding van vitiligo dateert terug tot ca. 300 v.Chr. in India. De Romeinse auteur Plinius de Oudere beschreef in de eerste eeuw n.Chr. de ziekte maar noemde hem leukoderma. Op basis van dit woord zou ook vitiligo worden genoemd. In de 15e eeuw werd vitiligo beschreven door Duitse artsen, zoals Conrad Gessner en Paracelsus.

Symptomen

Vitiligo manifesteert zich vaak als witte plekken op verschillende plaatsen op het lichaam, waaronder het gezicht, handen en voeten. Doorgaans begint de aandoening met enkele witte plekjes die langzaam uitgroeiend kunnen worden. Er kan sprake zijn van meerdere zones waarvoor niet altijd duidelijk is dat ze te maken hebben met vitiligo. De witte plekken kunnen gevoelig en zinnig zijn en haar-verlies kan optreden rondom deze plekken. De ziekte veroorzaakt geen schade aan het resterende gedeelte van de lichaamscellen, waardoor slechts kleurverlies bij het ontstaan van de ziekte optreedt.

Er zijn drie typen vitiligo: segmentaire, nonsegmentaire generaliseerde en acropomfinaal generaliseerde vitiligo (AGV). Bij segmentaire vitiligo zijn er afzonderlijke gekleurde gebiedjes verspreid over het lichaam, de aandoening beperkt zich meestal tot één kant van het lichaam, maar dan wel met een hoge intensiteit en snelheden bij de uitbreiding. Bij nonsegmentaire generaliseerde vitiligo ontstaat de aandoening op verschillende delen van het lichaam tegelijkertijd, maar met een lagere snelheid dan bij AGV. Bij AGV begint de ziekte doorgaans met witte plekken aan de voorvoet knobbel of ten minste op de armen of benen, vervolgens verspreidt deze zich naar andere delen van het lichaam op een relatief snelle manier. Dit type heeft de hoogste kans op herstel.

Vitiligo kan ook optreden samen met andere gezondheidsproblemen, waaronder auto-immunologische aandoeningen als Hashimoto's thyreoiditis, Addison's ziekte en hypoparathyreoïdie.

Diagnose

Diagnose van vitiligo berust normaal gesproken op een visuele observatie van de witte plekken op het lichaam van de patiënt door een arts of dermaatoloog. Daarnaast is goed informatie over zelf-diagnostici en oorsprong van de ziekte belangrijk om correct diagnoses te stellen en medicatie te voorschrijven. Als gewenschte zijn labtesten en patchtests geheel belangrijk om uit te sluiten dat er andere oorzaken moeten worden aangeschaft zoals psychische stress of geneesmiddelen die het pigment verloren hebben veroorzaakt. Sommige medici adviseren biopsies om goed vast te stellen wat soort vitiligo er is en welke eventuele beschermende maatregelen nodig zijn voor futuur picment kwijtragen.

Oorzaken

De exacte oorzaak van vitiligo is nog niet bekend, maar er is een combinatie aan factoren waarvan geloofd wordt dat ze tot de ontwikkeling van vitiligo kunnen leiden:

Genetische afwijking

Er zijn verscheidene genen gepresenteerd als mogelijke factoren voor de opkomst van vitiligo: TYR - een proteïne essentieel voor de productie van melanine; COMMD1 - gen die een rol speelt in diverse proces: alleelzijdig inschaalingsgen dat invloed uitoefent op virale infectie, intracellulaire calcium concentratie-regulatie, Wnt-signaling en inflammatoire actieve bewegingen; DOCK2 - dok-proteïne dat rol heeft in signalering wegens chemotaxis tijdens inflammatorias; INPP5D - fosfataase die rol speelt in signaaltransductie binnen celreacties; SLC45A2 - transporter die rol speelt in transport van flavines over de cel membraan; NFATC2 - kernfactoren die betrokken zijn bij cellulaire activatie en identificatie; SHP-1 - anfoorbooiende tropieën voor cytotoxische T lymfoocyten, CD8+ T cells bij afname van pigmentatieregnereren processes-regulering die complexer processen in cellen beïnvloedt zoals cytokinesis en apoptoose; STAT4 - een taneigrowthfactor receptor subtyper met betrekking tot stabiele natuurlijke killercelreacties; IRF4 - interferon regulatory factor 4 heeft een rol in adaptieve immuniteitsreacties; VIPR2 - stemcelreceptoren variabele serie verbandhuiger receptors lijkt verantwoordelijk te zijn voor het binden/beïnvloeden van peptide stofproductiegroeipromotoren; ZBTB46 - notch homoeoomereomehoekingdoorbliksomstandige domeinproteine heeft rollen in Treg cel functioneren indien uw jeugdskolen behoort LTi oude veercel; IL2RA, IFNGRC2 - Interleukine-2 Receptor Alpha Chain en Interferon gamma receptor chain 2 zijn componenten van immunoglobulinen werkendercel interacties met betrekking tot heterodimer/homodimer plegmathemysticism response to JAK activation induction and increased PKC activity tussen keratinocyten; MTHFR - methylenetetrahydrofolaat reductase heeft belangrijke rollen in folate gebruik bij keratinocytische groei en diferentiëring en tumoreigen voortplanting; PTPN22 - terptopyroline fosfaatfosfaatase genoteert tekorten laesies tot melanoma substantia potentia factores instabiliteiten, maar ook maakt er diploidie onder basale en stimuleringsnatuurlijke gevoelloose keratinocyten toe door verstooringstekortenoorden PI3K/AKT pathway indien tijdens experimentele manipulatie exposeringssectoren DAP12/DAP10 ligandbinding remodeleren systemisation indien geactiveerd door haptenselectieve antigen presentation via MHC expressie mechanische initiërende gebeurtenissen ; micro RNA's die helpproducten blijven maken na translatiedissociatie uit repressieve regulator functie hebben terughoudend effect op secundaire respons geneverschuivingstijderving indien RORγt proteïne algehele nieuwe expressie ne


Sitemap / bijbewustbetuwe.nl Copyright © 2024