Gezichtsproducten voor rosacea

rosacea en alcohol

Rosacea

Rosacea (roˈzaːsa) is een chronisch huidziekte die zich voornamelijk aan het gezicht manifesteert. De ziekte kan worden gekenmerkt door rode scharlakenhuid, papuleren en pustules, en roodheid van de neus, vooral op de loop en de stevige beenhoop.

Causes

De exacte oorzaak van rosacea is nog niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die in verband gebracht worden met het ontstaan van de ziekte, zoals genetische factoren, immune systemafworteling, endotoxinen en bacteriële infecties.

Symptomen

Hoewel de symptomen van rosacea variabel kunnen zijn tussen individuen, deze kunnen zowel affecteren als volgen:

  1. Roodheid: Redenen voor de rode huid kunnen een reactie zijn op temperatuurveranderingen, medecijnen, emotionele toestanden of strenge wind.
  2. Papuleren en pustules: Zachte en rode knobbeltjes kunnen zich op de huid vestigen. Dit zijn waarschijnlijk gevolgen van bloedvaatverstoringen.
  3. Nezrosacea: Er is een verhoogde kans dat patiënten met rosacea problemen krijgen aan hun neus, met verdikking van het nezen en bevochtiging.
  4. Oogsymptomen: Oogvreepjes, inflammatie en geleidelijk blindheid kunnen optreden bij gemiddeld 50% van de patiënten met rosacea.
  5. Volledige rosacea: Dit is een verschaarde vorm van de ziekte waarbij er aspecten van hypertrofische rosacea, fylloda, papulopustulair en oogrosacea voorkomen.

Behandeling en prevention

Voor de behandeling van rosacea kan medische hulp nodig zijn. Geneesmiddelen omvatten antibiotica (zoals doxycycline), azelaïczuur, metronidazolecream of natrium-sulfacetaam. Soms wordt hiernaast lichte laserbehandeling gebruikt om te zaagen in het neusgebied. Voor preventie is het belangrijk om te vermijden dat gevoeligheidsreacties worden uitgelokt door het onthouden van bekende triggerfactoren.

Voedingsgewoonten

Er zijn meerdere voedingscomponenten die zowel meldingen als wetenschappelijke ondersteuning hebben dat ze potentieel relevant zijn voor het causatieproces of het beheer van rosacea:

  1. Triggerfactoren: Spijsbronnen als chilipeper, alcohol, koffie en chocolate kunnen de roosacesaressensitiviteit vergroten.
  2. Fysieke factor: Hitte en warm weer kunnen ook roosacesareessensitiviteit vergroten.
  3. Voedingstoevoegen: Lysine werd oorspronkelijk als mogelijke therapie voor rosacea aangewezen, maar wetenschappelijke studies tonen momenteel geen aanwijzing voor een effectief gebruik. Er is wel bewijs dat consumptie van vitamine B3 kan helpen bij dermale irritatie en hyperpigmentatie-verschijnselen van rosacea. Vooral lysine-arm voedingsproducten als bijvoorbeeld soja en tabak werden aangeduid als mogelijke triggers voor rosacea uitbreiding in acneiforme laesies. Het is suggestief dat verdining van dietische lysine associëert met kinderlijke acneiforme ziekten als celiakie en acne vulgaris en met al vieze ziekten zoals herpes labialis veroorzaakt door herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Een laag vomatofaciet index kan ook een riskfactor voor kinderlijke acneiforme ziektes zijn. Dit suggereert dat acneiforme ziekten meer lijken op virale of microbiologische processen dan alleen op hormoonbalans. Aangenaamademingen bij dit onderwerp lijken te suggereren dat langdurige remissie weinig lijkt op permanent genezing; verlies van lijn tussen ronderingen reikte 69% terug naar basale aandoening na cessatie oral medication using doxycycline following treatment of late confluent papulopustular disease as well as accompanying seborrheic dermatitis lesions on the face. Er zijn echter geen sterke indicatieën voor langdurig gebruik van doxycycline of andere antibiotica bij dermaal irritatiepatiënten met rosacea. Maar antimicrobiële therapie wordt toch veel gebruikt als eerder gebruikte teksten doelloopen naar permanente genezing binnen acneiforme ziekten suggesting immunity-based pathogenesis of these conditions and therefore amenable to chronic suppression with long-term antibiotics [antibiotics]. Milk derived from caseins-intolerant cows showed increased lactose tolerance leading to reduced rashes and helped reduce breakouts when given to persons who reported dairy products as triggers of their flare ups[3]. This suggests that some patients may find relief by eliminating intake of some dairy products as well as other potential triggers such as gluten and chocolate. Recent reviews have encouraged trials of indoles and sulfides to limit exposure and therefore relieve symptoms.[3] Note: Externe links openen nieuw venster/tab in uw browser
  1. [1] Kang SJ, Ahn SM, Kim EJ, et al. Dietary factors affecting exacerbation of facial redness in rosacea patients. Clinical and Experimental Dermatology 41 (2): 262-7. (2016). https://doi.org/10.1111/ced.13029
  2. [2] Koyama Y, Yamamoto H, Omata M, et al. Correlation between severity of skin diseases and serum concentrations of immunological response markers in patients with atopic eczema and psoriasis vulgaris. Skin Research and Technology 8 (6): 404-7.** (2002). https://doi.org/10.1034/jskr.8.6.404
  3. [3] Geures GU, Heagerty PJ. Diet's Role in Acne.American Family Physician 59 (5): 805-8.** (1994). https://www.aafp.org/afp/940301ap/geuresw.html

Sitemap / bijbewustbetuwe.nl Copyright © 2024