Rosacea (/rɔzaˈcea/) is een huidziekte die gekenmerkt wordt door roodheid, pruikjes en sensibiliteit van de huid. De ziekte kan zich ook op het oogoppervlak, neus en kinnippel manifesteren en kan progressiveerend zijn. Hoewel het geen ernstige gezondheidsrisico vertegenwoordigt, kan rosacea de kwaliteit van het leven van de betrokkene beinvloeden doordat het voor antsoordschap zorgt en een zwakke zelfbeeld kan verkrijgen.
Veel mensen met rosacea merken al snel op dat traditiële make-up hun situatie aanzet om te werven of problemen geeft met meerdere toegevoegde producten zoals parabenen en sprekend pigmenten. Mineraal make-up staat daarom in de manier waarop het niet de huid lijkt "zweren", en biedt zelfs mogelijkheden voor verlichting, samenvatting en correctie, zonder oorzaken voor irritatie te vergroten.
Sulfur (SUF) is een belangrijk mineraal dat gebruikt wordt als bestanddeel van maagbalm en andere remedia om innerlijke ontstokenheid te behandelen. In relatie tot rosacea heeft sulfur zich hieruit ontwikkeld tot een belangrijke behandeling voor uitslagvermindering en ter voorkoming van nieuwe uitbarstingen. Het sulfor is in vele besliste brandryoblokkers beschikbaar en wordt soms gemengd met retinoïden en niacinamide.
Er is nog geen definitieve genezing beschikbaar om rosacea volledig uit te schakelen, maar er zijn wel diverse methoden om dit zichtbare aanwijzing te verminderen en de uitbarstingen onder controle te houden. Als er gedurende een langere periode geen klachten meer optreden, kan dit zijn een indicatie voor een totale genezing, maar men moet over het algemeen wel een rustpad volgen om deze positieve ontwikkeling te prolongeren. Er bestaan verschillende producten om rosacea onder controle te houden, zoals: retinoïden, azelaïczuur, niacinamide, anti-inflammatoire medicationen (zoals Oratane) en fototherapie (VLT).
Een eigenlijke receptbie practiceur of cosmetisch arts kan de betrokkene met rassenbad behandelen, microdermabrasion, laserbehandeling of iPL. Elk type behandeling heeft zijn eigen gevolgen en voordelen en moet alleen worden aangegaan na desbetreffende consultatie en diagnose. Ook kan farmaceutische hulp zinvol zijn als gemeenschappelijke triggerfactoren tijdens activiteiten mogen worden gestopt door het gebruik van preventieve medicatie, zoals anti-histamine werd gebruikt om histaminele reacties tegen te gaan en topicaal corticosteroïde of een antimicrobiële bepledengerechtigd om bacteriële infecties uit te slijten.