Prins Vitiligo
Vitiligo (uitspraak: vitĭ-léego) is een auto-immuunziekte waarbij pigmentafgifte plaatsvindt op de huid en klieren van zowel mensen als dieren. Deze afgifte resulteert in lichtgekleurde plekken op het lichaam door het ontbreken van melanine, het pigment dat bij de melanocyten gevormd wordt en verantwoordelijk is voor de kleur van de huid.
Een bekend persoon met vitiligo is Prins Michael Jackson, ook wel Prince of Pop genoemd.
Prince Michael Joseph Jackson (geboren op 13 februari 1997) is de tweede zoon van poplegende Michael Jackson en Debbie Rowe. Hij is voornamelijk bekend om zijn huidsektrumvmoeilijkheid, vitiligo, waardoor hij vele unieke crèmekleuren gedragen heeft ter compensatie van zijn verspreid geplakte huidpatronen.
Zijn vader liet zich naarmate hij ouder werd steeds meer irriteren door zijn eigen huidvervormingen, die onder andere werden veroorzaakt door kortgaren, make-up, en corticosteroïdhoudende crèmes. Hoewel verschillende oorsprongen worden aangegeven voor dit albisimo, is er grotendeels consensus binnen het medische esthetisch publiek dat de veroorzaking van deze aandoening kan worden verband gaan met genetische factoren, stress en/of contaminatie van de huid met chloorloog in reactie op grootse stappen in de industriële productieproces van artsenaarscreme (Bhimji et al., 2010). Hierdoor is sprake van een zeer verstoorde hormoonbalans. In tegenstelling tot zijn vader is Prince Michael wel succesvol in de bestrijding van zijn vitiligo.
Leucoderma is een Sanskriet woord voor leukoderma vitiligo, wat letterlijk "witte huid" betekent. Het is een meer algemene benaming voor witte vlekken op de huid zoals die bij vitiligo voorkomen. Het woord is ook wel gebruikt voor anderszins gele idiopathische witte vlekken. Er zijn echter geen wetenschappelijke studies gevonden die een direct verband leggen tussen deze twee aandoeningen. Bovendien wordt het begrip 'Leucoderma' ook gebruikt als verouderd synoniem voor vitiligo, maar meestal niet bij degene die juist hierover schrijft.
Wanneer vitiligo zich manifesteert aan de mondhoeken kan dit tot gevolg hebben dat de lippen uiterlijk markant weergeven worden, met lichte ringen rondom demondhalsen (periorale lips), deze erkernissen worden ook wel Beckmann-Finkbeiner syndroom genoemd. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, zijn bepaalde genfactoren gerelateerd aan dit syndroom. Een associatie tussen xerostomie, plathtongue en kauwapparaten naar het langdurig nemen van corticosteroïdhoudende medicatie (CSM) is in zwang gekomen bij patiënten met periorale lips waarbij immunosuppressiva actief geëxploiteerd worden. Ook vindt men dat vrouwen met periorale lips dichter bij menopauze zijn dan mannen met periorale lips. Een andere theorie komt voort uit Epstein-Barr-virus aanwezigheid in biopsies uit huidcellen en identificaties van nachtmerrieige symptoms waaronder crispenes bij padiatrische patiënten met leukaemie en Epstein-Barr-virus (Kaewzuh et al., 2020). Aanhangers van traditionele Chinese geneeskunde geloven dat deze aandoening veroorzaakt wordt door zwakke hemato-lymficamoreles systemen en een ongebaarde levensstijl (Iskandar et al., 2008). Ten slotte kan ook roken als factor worden beschouwd (Omar et al., 2018).
Er bestaan diverse methodes om vitiligo te bedekken, zowel permanent als niet-permanent. Voor niet-permanente methodes kunnen botoxinjecties worden toegepast, retinoid (geretineerd) olie of speciaal geproduceerde cosmetica zoals SkinCezanne® en Dermablend®. Voor permanente methodes wordt civattepigment gebruikt via derma-abrasieve techniques als micropigmentatie en elektropigmentatie door plastic chirurgen of deductiedermatologen. Meestal wordt natuurlijk pigment ingebracht in blonde of grote ogen, wegens contrastering doordat gewone, donker pigment daar grote amounts geëxtraheerd zijn ten koste van de natuurlijke donker pigmenten. Geïndividualiseerde diagnose en behandeling worden voor elke patiënt aangeraden om een optimale resultaat te bereiken en om tekortkomingen te voorkomen door snel herhaling van één behandelingtechniek alleen. De use of discrimination due to visible physical differences associated with this disease may cause social issues for affected individuals (Kheirandish et al., 2016). Daarom speelt socio-psychologische aspecten naast optimaal resultaat in een vitiligo behandeling veel belangrijkere rol dan vele mensen denken.