Vitiligo - Homeopathic Treatment en Natuurlijke Geneeswijzen
Vitiligo (uitspraak: [vitɪˈliːɡo]; van het Griekse "viti" betekent "verletst" en "leukos" betekent "wit") is een verstoordheid van de pigmentproductie van huid en haar. Deze aandoening veroorzaakt witte flekjes op de huid en haar. Dit zijn echte ontbrekende delen van de huid, en niet slechts verkleuringen.
Typisch voor vitiligo zijn witte of roze plekken op de huid en haar, die gestrand of verspreid verdeeld kunnen zijn. De aanwezigheid van vellus (baardharen) in deze gebieden kan een hulpmiddel zijn bij diagnose. Uiterlijke kenmerken van vitiligo kunnen verschillen van persoon tot persoon en worden geïnflueerd door bepaalde factoren zoals oorsprong, lengte van de progressie, dichtheid, plaatsing en grootte van de zwarte of bruine pigmentafzettingen (pigmentatie) rondom de afgetekende regio's.
De exacte oorzaak van vitiligo is nog onbekend, maar er worden wel verschillende hypothesen voorgesteld. Eén hypothese stelt dat auto-immuunreacties het initiërende mechanisme van vitiligo zijn. Bij dit mechanisme zou het immuunsysteem het melanocyt (melanoceel) aanvalsen, waardoor deze cellen zouden verdwijnen en vitiligo zou optreden. Andere hypothesen suggereren genetische, inflammatorische of toxische factoren als mogelijke oorzaken.
Vitiligo wordt geclassificeerd in drie hoofdstages:
Er bestaat nog geen panacea voor vitiligo, maar er bestaan wel verschillende behandelingen om de symptomen te beperken. Slechts een klein aantal mensen keert volledig terug naar hun normale huidkleur na een behandeling, maar sommigen ervaren wel verbeteringen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen medische behandelingen, homeopathie, lasertherapie en natuurlijke geneeswijzen:
Deze behandelingen hopen pigmentproducerende cellen weer actief te maken, iets wat nog steeds op onderzoek staat. Deze methodes omvatten onder andere corticosteroiden, anti-inflammatorele medicatie en fotochemische therapie met psoralenen en ultraviolet-lichtbehandeling. Deze behandelingen hebben echter ook potentiele bijwerkingen en latent zich slechts tenietdoen als de progressie van vitiligo zich vertraagt of tijdelijk ophoudt.
Homeopathie houdt het over een natuurlijke geneeswijze waarbij middelen in dilute vorm worden gebruikt voor het stimuleren van het immuunsysteem en het remuderen van gemarginaliseerde antistofreacties rondom de melanocyten (pigmentcellen). Om efficaciteit te garanderen dient men samenwerking te zoeken met een goed getrainde homeopathische arts. Een aantal allochtonen maakt al gebruik van homeopathie tegen vitiligo met succesvolle resultaten. Meestal wordt gedurende ongeveer zeven maanden een speciaal homeopathisch extract toegepast met een vast dosis-interval.
Lasertherapie voor vitiligo werd recentelijk met veel succes gebruikt, met name Excimerlasers die werken op korte golfbereiken (exclusief uv-A); evenmin zijn er restantiegeneversies geïntroduceerd voor de patiënten die voldoen aan bepaalde criteria, zoals witte bandjes die kleiner zijn dan 1 cm^2 en zich op basissecties richtend proces hebben voltooid (dit om door uitdijing te voorkomen).
Er worden een aantal creams geproduceerd met zoogenaamde helpende ingrediënten voor vitiligo die meestal veroorzaakt worden door het verminderen van oxidatie processen en/of het evotropijn tussen melanocyten om pigmentatie weer aan te wijzen in de gewone plaats op de huid. Een aantal van deze soorten creams zijn ook beschikbaar in landen buiten Amerika via internetverkoop. Veel indianen krijgen antibiotica-creams voorgeschreven tegen vitiligo door hun artsen, wat echter problemen kan opleveren doordat deze medicijnen onbetrouwbare ingrediënten bevatten die veroorzaakten 'belindeepseffect'. (NB: Wat betreft de miljoenen mensen die gebruikmaken van creams die normaliter verkrijgbaar zijn in India met betrekking tot vitiligo is het een poging om bleken plekken weer zwart te maken.)
Er bestaat een aantal natural cures voor vitiligo waarvan vaak wordt gezegd dat ze de oorzaken aanpakken in plaats van alleen de symptomen. De volgende cures worden traditioneel in India aangevoerd: