Oogstmanifestatie

Oogstmanifestatie
Oogstmanifestatie

Oogstmanifestatie Bij Bewust Betuwe

Met een boordevol programma met presentaties, keuring van bijenproducten, activiteiten voor kinderen en marktkramen was het een gezellige en leerzame dag in De Pluk. Acht prachtige kunstwerken van bloemenvelden van kunstenaar Kardia Meijer versierden het Grand Café van De Pluk.

Een fotoimpressie:

Presentaties Oogstmanifestatie Bij Bewust Betuwe

Arie Koster, dé man van de Bijenhelpdesk hield een leerzame presentatie over de Wilde Bijen in de Betuwe. Over het voorkomen van wilde bijen hier in de streek, en hoe het groen ingericht moet worden om een geschikte vestigingsplaats te zijn voor wilde bijen. VOEDSEL en ONDERDAK zijn daarbij de sleutelfactoren. Niet elke berm, grasveld of plantsoen is daar geschikt voor: kilometers bermen inzaaien met wilde bloemenmengsels is niet effectief. Voor de geïnteresseerde lezer staat hier de pdf van de presentatie van Arie Koster : Presentatie Arie Koster 7-1-2017pdf

Als uitsmijter gaf Arie Koster aan dat hij in het voorjaar van 2018 op het Wellantcollege in Houten in het kader van Nederland zoemt! een korte cursus geeft: meer informatie staat onder deze link: www.wellant.nl/cursussen-trainingen/groenvoorziening/bijvriendelijk-beheer/bijvriendelijke-tuinen-hoveniers-en-tuinontwerpers

Kars Veling, bij Vroege Vogels regelmatig te horen namens De Vlinderstichting en ook voorzitter va Natuur en Vogelwacht Culemborg, gaf een boeiende presentatie met adembenemende foto’s. Zijn pleidooi was Meer kleur in de Betuwe, Bloemen voor vlinders, bijen en mensen. hij stipte het verschil tussen de kroeglopers en stadsvlinders en vertelde uitgebreid over het ontstaan van Idylles: het onderling samenwerken om in de buurt en met de buurt een mooie oase voor insecten aan te leggen en te beheren. Het behoud van bloemen vraagt om een andere aanpak van beheer: het zogenaamde sinusbeheer . Bij vlinders gaat het ook om waardplanten voor de rupsen: die moeten er natuurlijk ook zijn! Meer kleur in de Betuwe ziet Kars graag in de bermen, het openbaar groen, bedrijventerreinen en om te beginnen in je eigen tuin! Waar wachten we nog op? De presentatie van Kars Veling vind je hier: Meer kleur in de Betuwe 1 – Kars Veling

Presentatie resultaten 1 jaar  Intentieverklaring Bij Bewust Betuwe

31 maar 2017 hebben 7 Betuwse gemeenten, het Waterschap Rivierenland, Regio Rivierenland, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de beide imkerverenigingen Eck en Wile eo en West-Betuwe de Intentieverklaring getekend. We hebben de partners gevraagd om de eerste resultaten en deze resultaten samengebracht in een posterpresentatie. De eerste stappen zijn gezet, we zijn samen op weg naar Betuwe Bijenlandschap!

     

     

Activiteiten voor kinderen Oogstmanifestatie Bij Bewust Betuwe

Speciaal voor de kids hadden we een divers palet aan activiteiten georganiseerd. Schminken, verklden als een levensechte bij, schilderen op het grote schilderij, bijenhotels maken natuurlijk, maar ook met een VR-bril op door de bijenkast vliegen! Hoe bijzonder is dat!

    

In het kader van de Kinderboekenweek Gruwelijk Eng hadden we in samenwerking met de Bibliotheek Rivierenland imker Simon met een demonstratiekast met daarin de koningin met een flink aantal bijen veilig achter glas. Leuk om te zien wat er allemaal gebeurt in de kast.

Uitslag fotowedstrijden Bij Bewust Betuwe

De complete uitslag van de HOOGSTE ZONNEBLOEM met de specials staat in de lijst wedstrijd uitslag. De zonnebloem is wel 4,30 meter hoog geworden! In het bericht Uitslag fotowedstrijden  staat de informatie en de winnende foto’s.

Uitslag honingkeuring Bij Bewust Betuwe

   

Speciaal voor de imkers vond er ook een keuring plaats van honing en bijenproducten. In het bericht Honingkeuring staat de uitslag vermeld.

Markt Oogstmanifestatie Bij Bewust Betuwe

Op de knusse markt gaven de bezoekers direct gehoor aan de oproep van Kars Veling: Meer kleur in de Betuwe, om te beginnen in je eigen tuin! Voor bollen, zaden en planten konden ze terecht bij JUB Holland met biologische bloembollen en Marjolein tuinwerk. Marjolein had Cruydt Hoeck zaden meegenomen naast allerlei plantmateriaal en speciaal voor deze gelegenheid bijenhotels van Houtatelier Nerf uit Culemborg. Tuintips waren er natuurlijk ook in overvloed van de Vlinderstichting en natuurlijk in onze eigen folder Geef de bij een BLOEMETJE.

  

Natuurliefhebbers konden hun hart ophalen bij de tafels van  IVN West-Betuwe, RAVON en Natuur en Vogelwacht Culemborg.

Speciaal voor de imkers had Lieke Verrips van De Werkbij een greep gedaan uit het grote assortiment. Naast de imkerbenodigdheden natuurlijk was er ook heerlijke honing te koop.

Bij De Fruitmotor kon de oogst letterlijk geproefd worden in de vorm van appelcider of appelsprankel van de Krenkelaar. En konden geïnteresseerden zich aansluiten bij deze Betuwse coöperatie.

Tot slot de onthulling van het Insectenhotel van Bij Bewust Betuwe

Terwijl de meeste bezoekers lekker binnen bleven waren buiten in weer en wind een paar stoere kerels bezig om het insectenhotel af te maken: gaten boren in de boomstammen, bamboestengels knippen en zo de kuubskist vullen tot een compleet hotel. Ferd de Waal, secretaris van De Pluk onthulde het nieuwe hotel! Met een mooi informatiebord op de achterkant ziet het er pico bello uit!