Winnaars Wilde Bijenverhalen!

Winnaars Wilde Bijenverhalen!
Winnaars Wilde Bijenverhalen!

Woensdag 2o juni 2018: de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd wordt bekendgemaakt. Een gezellige en gespannen drukte in de Bibliotheek in Geldermalsen! Uit de Betuwe en ook uit het Land van Maas en Waal zijn de deelnemers gekomen om te horen of hun tekening of verhaal gewonnen heeft. En dus in de verhalenbundel Bijzondere Wilde Bijenverhalen is geplaatst! Illustraties van Arie van Vliet verfraaien de bundel. De bundel is in alle vestigingen van Bibliotheek Rivierenland in te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De jury: Louis van Oort, Jacqueline van Rooij, Marloes Reuvers, Margo Vonk en Arie van Vliet. Op de foto ontbreekt Kars Veling.

Juryrapport Wilde Bijenverhalen

De jury heeft met veel plezier de 84 inzendingen gelezen en een selectie gemaakt. Een algemeen juryoordeel is lastig te geven. De diversiteit van de inzendingen was namelijk enorm. Van lieve pareltjes van stukken door hele jonge kinderen, tot complete science fiction essays van kinderen uit groep 8. Maar die grote variatie maakte het voor de jury natuurlijk ook weer extra leuk.

Fantasie en spanning zagen we bij veel verhalen terugkomen. Of de inzender nu 6 of 11 was, de bijen konden stuk voor stuk praten, ze moesten vrijwel allemaal enorme gevaren doorstaan en met de dood werd even luchthartig omgegaan als met het kraanwater in Geldermalsen.

Soms stokte de fantasie een beetje, want laten we eerlijk wezen: zo langzamerhand kun je niet meer aankomen met een bij die Maja heet! Gelukkig waren er ook genoeg kinderen die dat heel goed begrepen, zodat we nu ook avonturen hebben van bijvoorbeeld Bibi het bijtje en bijtje Puck.

Bij al die spanning in de verhalen schoten de werkelijke problemen van de bijen er nog wel eens bij in.  Toch zagen we ze wel degelijk langskomen:  het gebruik van gif, de toenemende bestrating en het gebrek aan bloemen.

En of die boodschap nu was verpakt in de hanenpoten van een handgeschreven opstel, de kleurrijke tekeningen van een strip of de Harry Potter-achtige verhalen van de wat oudere jeugd: iedereen lijkt er helemaal van doordrongen dat we allemaal enorm ons best moeten doen om de bijen te helpen.  Dat is het allerbelangrijkste.  En het mooie is dat iedereen met dit boekje die boodschap nu op een prachtige manier krijgt aangereikt!

Winnaars Wilde Bijenverhalen

De winnaars zijn:

Titel Naam
Queen Bee Edith
Het jachtmeer Raaf
Tor en de bijensterfte Jochem
Bibi bij en de bloemetjes Abe
Bijen in het wild Myrthe
Het bezige bijtje Senna
Billie bij en zijn avonturen Stephan
Bijtje Lotte ging op vakantie Lotte
Bijtje Puck en de beer Renske
Bijen in gevaar Lize
De bijenplaag Joanne
De bij erbij/of niet Sarah
De Beien Mikolas
Overleven in 2050 Isabel
Bijen! Janita
De bijen nemen de wereld… Raphael
Leo de bij Evi
Strip Bram
Uitleg Lieke

Naast de plaatsing van hun verhaal in de bundel krijgen de winnaars een striptekenworkshop van Arie van Vliet.

Alle deelnemers krijgen ook een zoekkaart voor wilde bijen!

Fotoimpressie Wilde Bijenverhalen

Het blijft fascineren!

Op zoek naar mijn eigen verhaal!

Kijk, dit heb ik gemaakt!

Louis van Oort maakt de winnaars bekend.